Det talas spanska i flera av världens hörn, så den som vill åka på språkresa för att lära sig spanska behöver inte nödvändigtvis resa till just Spanien. Framför allt är det i Sydamerika och Mellanamerika som det talas spanska och den som vill kombinera språkstudier med ett riktigt äventyr för livet kan till exempel välja Argentina, Venezuela eller Mexiko.

Mexiko är en intressant destination för den som vill lära sig spanska från grunden eller putsa lite på skolspanskan. Landet bjuder nämligen på en unik kultur som är ganska långt från den europeiskt spanska. Mexiko är en hel värld bort, både när det gäller själva avståndet och kulturen.

Kort om Mexiko

Mexiko är ett mycket stort land med en yta på cirka två miljoner kvadratkilometer. Det gör landet ungefär fem gånger så stort som Sverige. Befolkning uppgår till omkring 120 miljoner invånare, vilket gör Mexiko till det tredje mest folkrika i Nord- och Sydamerika.

Mexikos historia är, liksom de flesta andra länder i den här delen av världen, ganska brokig. Före Columbus intåg i den nya världen bestod regionen av en rad avancerade civilisationer, såsom till exempel Maya och Aztek. När spanjorerna sedan anlände år 1521 koloniserades regionen och styrdes som ett kungadöme under benämningen Nya Spanien.

Efter självständigheten 1821 fram till 1917 präglades den nya nationen av nästan idel stridigheter med territoriella dispyter, inbördeskrig och långa tider av ekonomisk oro. I samband med den mexikanska revolutionen, som pågick i omkring ett decennium mellan 1910-1920 skapades emellertid en grund för stabilitet och sedan dess har mexikanerna levt i fred.

Idag är Mexiko ett relativt välmående land med en större ekonomi. Det finns emellertid fortfarande mycket stora klasskillnader och det är många som lever i fattigdom.

Destinationer för språkresa till Mexiko

Språkreseföretagen väljer normalt ut platser i Mexiko som kan vara lite extra attraktiva för oss européer med tanke på kultur, nöjen och upplevelser. Av den anledningen är det inte många arrangörer som har utbildningscentrum i den enorma huvudstaden Mexico City. Huvudstaden är ett modernt myller med ett mycket högt tempo, vilket kanske inte är det optimala för den som vill fördjupa sig i sina språkstudier. Det råder också extrem bostadsbrist i de centrala delarna av huvudstaden.

I stället brukar researrangörerna välja destinationer som Playa del Carmen, Puerto Vallarta och Guanajuato. Playa del Carmen är den mest populära destinationen. Varför det förhåller sig så, är inte svårt att lista ut. Den här orten på Yucatánhalvön är nämligen ett tropiskt paradis som dessutom bjuder på kultur i stor skala. Sandstranden är 100 km lång och vattnet håller en temperatur på omkring 25 grader året runt. För en kort introduktion till denna tropiska pärla, läs gärna Lonely Planets guide.

Puerto Vallarta är en destination av ungefär samma slag som Playa del Carmen, om än något mindre exklusiv. Det är ett lite lugnare tempo här och omgivningarna är lite mer pittoreska. Puerto Vallarta ligger vid Stilla Havet.

Guanajuato är en destination helt olik de två ovan nämnda. Guanajuato är i stället en ort i inlandet långt från både Karibiska havet och Stilla havet. Här är ett mycket stort fokus på det traditionellt mexikanska, så den som vill fördjupa sig i mexikansk kultur kan med fördel välja den här destinationen.

Vad kostar det?

Själva språkundervisningen i Mexiko är något billigare än vad den är i exempelvis Spanien. Boendet är också något billigare, i princip oberoende av vilken destination som väljs. Att åka på språkresa till Mexiko är emellertid normalt totalt sett dyrare än att åka till Spanien, detta eftersom flyget kostar betydligt mer.

Prisexempel Puerto Vallarta
En vecka heltidsundervisning – delad lägenhet eller värdfamilj: från 3000 kr i veckan

Prisexempel Playa del Carmen
En vecka heltidsundervisning – residens: från 2200 kr i veckan

Prisexempel Guanajuato
En vecka heltidsundervisning – värdfamilj: från 2600 kr i veckan

Det går att få studiemedel från CSN för många av språkresorna till Mexiko. Om en utbildning är studiemedelsberättigad går det att låna till både resan och studierna.

Tips innan du reser iväg

Det finns språkkurser på alla nivåer i Mexiko, så oavsett om du har en gedigen grund sedan tidigare eller är komplett nybörjare kan du hitta en kurs som passar dig. För terminskurserna görs ofta en gruppering redan första dagen och du placeras då i en grupp med andra studenter som har ungefär samma förkunskaper som du har. Oavsett grundnivå skadar det naturligtvis inte om du pluggar lite innan du reser iväg. Är du komplett nybörjare är det till exempel en god idé att åtminstone plugga in några grundfraser, inte minst för att underlätta allt kring transporten från flygplatsen, det första mötet med eventuell värdfamilj, och så vidare.

Du gör också klokt i att läsa på lite om mexikansk kultur. Mexikanerna är ett mycket stolt folk och de håller mycket hårt på sina traditioner. Du behöver givetvis inte känna till allt om landet innan du reser iväg, men med en viss förförståelse för landet Mexiko och dess invånare får du förmodligen ett större utbyte av dina första veckor i landet. För att få en dos mexikansk kultur kan du med fördel se filmer från Mexiko, lyssna på både traditionell och modern musik från landet (varför inte skapa en spellista på Spotify?), leta rätt på typisk mexikansk konst och läsa om aztekerna och mayaindianerna. Till och med spel på nätet, både Flash-spel och pengaspel (se tips på spelacasinos.com kan vara nyttiga för att få en känsla för både det gamla och det nya Mexiko.

En språkresa till Mexiko blir garanterat en upplevelse för livet. Se till att du är väl förberedd innan du reser iväg och att du reser med ett öppet sinne.